Varför finns NaturSAMs?

Grundarna till NaturSAMs har under flera år känt en strävan efter att få hjälpa till att försöka återställa den röra vi alla har bidragit till att skapa. Med röra menar vi hur vi har försummat vår natur och den omgivning vi lever i dagligen genom att slänga saker i naturen som inte hör hemma där. Detta skapar inte enbart långsiktiga skador på klimatet utan också direkta faror för djuren som lever i naturen. Fåglar äter plast, sälar fastnar i gammalt fiskenät och grävlingar får plastförpackningar runt halsen. Dessa är enbart några få exempel på vad djuren möter för utmaningar idag med att leva i sitt eget ”vardagsrum”.

NaturSAMs startade under 2020 som ett projekt för att städa naturen på saker som inte hör hemma där, vi ser det som vårt gemensamma samhällsansvar. Vi som arbetar på NaturSAMs önskar en bättre samhällsgemenskap genom att prioritera det som vi alla delar och kommer ifrån; jorden. Jorden och dessa natur ropar på hjälp och det är vårt ansvar att lyssna och börja ge tillbaka istället för att bara ta, vi måste återfinna balansen. Den bistra sanningen är att djurarter på denna jord har dött ut, är utrotningshotade eller lider på grund av människans giriga beteende. Några exempel är tjuvskytte, skogsskövling, övertag av marker, nedskräpning samt plågsamma djurtransporter. Vi kan inte förändra allt i ett svep, men vi kan inte heller sitta och vänta på förändringar. Vi är alla behövda och det gamla talesättet ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” har aldrig varit så rätt i tiden.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
 

Hur NaturSAMs och #SkräpfriFramtid startade

NaturSAMs har funnits i våra bakhuvuden som en dröm under en lång tid. Vår vision var att sälja produkter som skulle ersätta plastprodukter i vardagen med fokus på närproducerat och miljövänligt. Vi visste inte riktigt hur vi skulle starta igång verksamheten och kände att det måste finnas mer vi kan göra under tiden vi jobbar framåt med produkter, men vad... 

En dag i maj 2019 promenerade vi längs kusten i Strömstad och blev mycket illa till mods av allt det skräp vi hela tiden stötte på. Det var överallt i mängder. Vi hade inget att samla skräp i, men självklart fanns det även plastpåsar på stranden. Påsen ni ser på bilden full med skräp fylldes på mindre än 5 minuter. Och det var då det slog oss, NaturSAMs främsta fokus skulle vara att skapa en ren natur och vi borde göra det tillsammans med våra grannar och vänner. #SkräpfriFramtid hade nu kommit till, nu är det dags att faktiskt skapa en skräpfri framtid. 


I framtiden kommer vi även att sälja produkter som ska ersätta plastprodukter. Vi vill inte bara städa naturen på skräp, vi vill också bevara den skräpfri. 

bild på skräppåse från maj 2019.JPG